Ida fikk nytt mot til å fullføre høyere utdanning etter kurs i lese og skrive, og innføring av studieteknikk

Ida Lunner Olsen (30) ble diagnostisert med dysleksi på ungdomsskolen. Hennes strategi gjennom store deler av barneskolen var å prøve å unngå det meste som kunne sette henne i en vanskelig situasjon. Hun klarte seg greit nok gjennom både barne- og ungdomsskolen uten å få spesiell tilrettelegging. Men da hun begynte på videregående skole, fikk Ida problemer med realfagene norsk og matte, og nynorsk. Etter å ha fullført 3.år på tegning, form og farge, bestemte Ida seg for å legge kompetansebeviset sitt i bunnen av en skuff. Og der skulle det bli liggende en stund.

Ida jobbet flere år i en matvarebutikk. Hun trivdes godt i jobben, men hadde alltid drømt om å ta en høyere utdannelse for å kunne jobbe som pedagog i barnehage. Etter mye tenkning, og under litt tvil, bestemte Ida seg for å ta det store skrittet å søke seg inn på bachelorstudiet Barnehagelærer på Universitetet i Agder (UiA). Etter at hun hadde sagt opp jobben, fant hun ut at hun manglet flere av realfagene fra videregående skole. Hun kom derfor i dialog med NAV, hvor hun fikk tilbud om individuelt tilpasset opplæring i lese og skrive hos Avigo.

I utgangspunktet var Ida litt skeptisk. Hun hadde hørt flere ganger før at «det er ikke så mye du kan gjøre med diagnosen, den vil du alltid ha». Hun følte likevel at hun ikke hadde så mye å tape på å prøve, og ventet på et endelig svar på om hun kunne få begynne på studiet. I mellomtiden startet hun opp med opplæring i lese og skrive hos Avigo, to dager i uken i tre måneder. Her ble hun presentert for en ny lesestrategi, som innebærer å lese ordene i stavelser. I løpet av et par måneder klarte hun å doble lesehastigheten sin, en enorm forbedring for en person med lese- og skrivevansker. I opplæringen fikk hun også innføring i, og muligheten til å prøve ut, ulike studieteknikker. Mye av det hun lærte på Avigo, har Ida siden lært videre til medstudenter.

Ida fikk fritak i nynorsk og kom inn på universitetet. I dag er Ida på vei til å fullføre 2. året av sitt 3-årige studieløp på UiA. Hun sier ennå at følelsen av å «være for dum» iblant dukker opp, særlig rett før eksamen. Men det er lettere å takle nå som hun har flere gode prøver å se tilbake på.

–        Jeg har aldri tidligere opplevd å få gode karakterer på skolen, annet enn i praktiske fag. På universitetet har jeg nå fått veldig gode karakterer. Av de 5 eksamenene vi har hatt så langt, har jeg fått B på 4 av eksamenene og C på den siste. Jeg er ekstremt takknemlig for hjelpen jeg har fått, og vil gi tiltaket til Avigo skryt!

Les også

alt

Lese- og skrivekurs for ansatte i Lillesand kommune

Avigo tilbyr kurs i lese og skrive, studieteknikk og matematikk til jobbsøkere og bedrifter. Denne våren holder vi kurs i lese og skrive for ansatte i bygg og eiendomsforvaltning i Lillesand kommune.

Les mer

alt

Lennart fra Grimstad fullførte fagbrevet med dysleksi

Lennart Blomstrøm Johansen valgte å gå tilbake til skolebenken for å fullføre fagbrev som barne og ungdomsarbeider. For å  takle de utfordringene dette ville medføre viste han at han måtte ha hjelp til å håndtere dysleksien og problemene han hadde med matematikken. Lennart  valgte derfor å ta kurs i lese og skrive, og matte hos Avigo.

Les mer

alt

Fra supervisor til sosionom

Thomas fikk en yrkesskade i 2008. Dette førte til at han var sykemeldt over en lang periode. Han  forteller om sin reise fra  IT og kraftindustri til sosionom utdannelse. Avigo ga Thomas tro på seg selv, og åpnet hans synsfelt.

 

Les mer