Ikke gi opp!

Vi er stadig på leting etter de gode suksesshistorier. Det sies at man noen ganger leter forgjeves og at man kan finne det vi leter etter rett foran egen nese. Sånn er det med denne suksesshistorien om vår egen resepsjonist Eivor M. Raudstein

 

Høsten 2004 var det plutselig nok. Eivor orket ikke ha folk rundt seg. Hun begynte gradvis å isolere seg, og ville aller helst bare være alene med sine ting. Hun gikk fra et liv som besto av jobb, skole, venner, musikk og andre sosiale aktiviteter, til et liv preget av ensomhet, angst, tvangshandlinger og unngåelsesatferd. Hun brukte store deler av døgnet på å rydde og systematisere. På et tidspunkt var det så ille at ingen andre kunne røre noe som helst i hjemmet hennes. Det ble mange tunge tanker og stunder. Utdanning måtte avbrytes og livet ble satt på vent.

Eivor skjønte at hun måtte ha hjelp, og ble søkt inn på distriktspsykiatrisk senter (DPS). Februar 2005 var starten på det som skulle bli et 10 år langt opphold innen psykiatrien. Som et trinn i prosessen med å godta sine psykiske utfordringer, begynte Eivor å forklare venner og familie hvorfor hun takket nei, og ikke hadde tid til, å være med på sosiale aktiviteter.

Gjennom DPS fikk Eivor tilbud om å delta i et tiltak hos Avigo som kalles HEART. Hun var i utgangspunktet skeptisk til å delta i gruppeterapi med flere, men tenkte at det var lite å tape på å prøve. Det skulle vise seg at innholdet i tiltaket var helt motsatt av hva Eivor først hadde tenkt. Gjennom å delta i HEART i 2 år, lærte hun mye av de andre i gruppen, og om hvordan man skal forholde seg til andre som har ulike psykiske plager. Men kanskje viktigst av alt fikk Eivor speilet seg selv i andre. På denne måten ble hun mer bevisst på egne destruktive mønstre, og hvordan destruktive handlinger og tanker har innvirkning på seg selv og på de man omgås.

Etter oppholdet i HEART endret innholdet i Eivors dårlige dager seg fra «å ligge i senga med dynen over hodet» til «å kle på seg og stå opp og gå ut av huset».

Eivor fikk praksisplass på et dagsenter for eldre gjennom Biva (nåværende Avigo). Her jobbet hun med alt fra underholdning til håndarbeid og kjøkkentjenester. Det var ikke en veldig krevende jobb i seg selv, men akkurat der og da var det det som fungerte. Etter 2 ½ år ville Eivor videre. Hun fikk innvilget 100 % uføre i 2014. Hun søkte flere jobber, og tilbød seg å jobbe gratis. Men det viste seg at det ikke var lett å få jobb uten formell utdannelse. Eivor fikk utallige «nei» og følte seg etterhvert veldig ubrukelig og tilsidesatt. Da kom hun på at hun skulle skrive en 100% ærlig søknad, en søknad hvor hun fortalte om sin angst og begrensningene som følge av hennes psykiske helse.

Etter nærmere ett år på jobbjakt fikk Eivor en telefon fra Avigo, hvor hun hadde søkt på en jobb som hun virkelig hadde lyst på. Hun bestemte seg for å være like åpen på intervjuet som i søknaden, og fortalte om tvangstanker og «snill pike-syndromet». Hun klarte å vri det om til at hun var ryddig og sykelig opptatt av å gjøre en god jobb. Eivor ble tilbud stillingen som resepsjonist, og takket ja. Nå har hun jobbet litt over et år i Avigo i 50 % stilling, og har gått fra å føle seg som en «outsider» til å bli sett og verdsatt av både kollegaer og besøkende. Dette gir henne mestring som gjør arbeidsdagen lettere. Eivor har hatt veldig lite fravær, er trygg på at alle aksepterer at hun kan ha dårlige dager.

Veien frem til målet har ikke vært lett. Eivor har vist mye stå-på vilje, og har «dratt seg selv gjennom dritten», som hun selv sier. Hun sier at det kun er hun som har måttet gjøre jobben, de har vært hennes støttehjul. Eivor har hatt 10 år i psykiatrien med tårer og raserianfall. Hun følte seg både dum og utilstrekkelig i perioder. Men de små tingene har hjulpet henne videre, for eksempel: et dyr, et tantebarn, musikk og så videre. Hennes beste tips til andre er å ikke gi opp, og å være åpen om egne lidelser – «det er faktisk den eneste måten man kan være seg selv på! Ta vare på de små tingene i livet, det er ofte de som utgjør den store forskjellen.»

Les også

alt

Deltaker forteller om en ny start med HEART

HEART har vært noe av det beste som har hendt meg til dags dato, det ga meg en ny begynnelse og det ga meg det jeg trengte for å kunne bli en ”fungerende person” igjen.

Les mer

alt

Jeg elsker jobben min

Hadde det ikke vært for Avigo tror ikke Liv Cathrine at hun hadde kommet seg videre i jobb. Hun anbefaler andre som trenger å komme et steg videre å få veiledning hos Avigo.

Les mer