Lese- og skriveopplæring hjalp Philip ut i arbeidslivet

Philip Barnett (25) fikk påvist dysleksi da han gikk på barneskolen. Philips dysleksi gjorde at han slet med å holde følge med de andre. Han mistet etterhvert motivasjonen og valgte å droppe ut av sin videregående utdanning. Philip søkte i en periode på halvannet år flere ulike jobber uten å få noen respons. Etter hvert kom han i kontakt med NAV, som gjennomførte en kartlegging av Philips lese- og skriveferdigheter, og anbefalte ham å delta på lese- og skrivekurs på Avigo i Lillesand.

Det første Philip tenkte, var at dette var bortkastet tid. Reise 1,5 time for å lese og skrive, det kunne han jo egentlig bare gjøre hjemme. Han hadde ikke hørt noe om Avigo før, og tenkte at dette ikke var noe for han. Ved oppstart av kurset var Philip skeptisk. Han syntes at flere av oppgavene virket barnslige, og at de lå på et lavt nivå.

Philip skulle i løpet av opplæringsperioden endre sin oppfatning. I dag roser han kursleder Siri K. Baardsen.

«Siri er svært lett å forstå. Hun er tydelig, og har alltid gode forklaringer på ting man lurer på. Det har også vært en fordel at vi har vært så få kursdeltakere, vi hadde alltid muligheten til å få god hjelp.»

Philip har lært å bruke synonymer og antonymer, noe som gjør at han kan forklare ting lettere. I begynnelsen stoppet han også opp ved flere ord når han leste, men dette har forbedret seg. I tillegg har Philip blitt tryggere på å sette punktum og komma på riktig plass i tekstene han skriver.

Philip synes det beste med kurset var teknikken han lærte med stavelseslesing som støttemetode til helordslesing. Hvis han stoppet opp med et ord, skrev han ordet på en lapp og stavelsesdelte det. Denne teknikken bruker han enda hvis han står fast med enkelte ord.

Siri hjalp også Philip med å skrive jobbsøknad til Agder bilpleie AS. Philip føler selv at søknaden han skrev var bedre enn de andre han hadde skrevet tidligere: «Den var mer detaljrik, og det var plutselig lettere for meg å sette ord på ting». Philip fikk jobben, og jobber nå i 100 % stilling som klargjører for privatpersoner og bilforhandlere. Han stortrives i jobben. Philip vil anbefale lese- og skrivekurset ved Avigo til andre som sliter med lesing og skriving. Det kan også være nyttig selv om man kanskje ikke skal tilbake på skolebenken.