Tilbake bak rattet

Da Oddbjørn mistet lappen og sjåførjobben, raste verden i grus. Etter ti år med rus og kriminalitet tok han et modig valg. Nå er han tilbake i jobb – og tilbake på veien.

Oddbjørn, sjåfør i VTA

Denne smilende karen er Oddbjørn! Han er en god kollega av oss på Avigo, og en sånn som det alltid er trivelig å slå av en liten prat med. Det vil si – om vi er så heldige å treffe ham. Oddbjørn jobber nemlig som sjåfør i VTA Lillesand, og tilbringer størstedelen av arbeidsdagen i bilen. Men tidlig hver morgen er han på plass, alltid med kaffekoppen i hånda, et smil rundt munnen og en hyggelig kommentar på lur.

– Oddbjørn er en flott arbeidstaker som virkelig får jobben gjort. Han er en mann man kan stole på, og som strekker seg langt for å stille på jobb, uansett hvordan han har det. Han har en viljestyrke av stål, og det kommer godt med både i arbeidshverdagen og ellers. Oddbjørn imponerer oss virkelig, sier arbeidsleder Marcus Østby.

Oddbjørn, sjåfør i VTA

Brukte rus som medisin

Han vet bedre enn de fleste hvilke utfordringer kollegaen har stått overfor tidligere i livet. For bare femten år siden så hverdagen til Oddbjørn helt annerledes ut.

Den gang var tilværelsen preget av rus. Et uheldig valg en søndag formiddag fikk store konsekvenser. Han mistet både sertifikatet og fast jobb som sjåfør.

– Jeg stupte regelrett ned i dritten, forteller Oddbjørn.

Han har ADHD og brukte rus som medisin. Han opplevde at det roet ned tankene og bedret konsentrasjonen. Hverdagen gikk i praksis bare ut på å  klare seg: Få tak i nok stoff, litt mat til seg selv og til hunden.

Etter å ha levd et liv preget av tyveri, vold og det han beskriver som «falske mennesker», fikk Oddbjørn nok. Da hadde det gått fem år.

– Jeg hadde heldigvis ingen forutsetninger for å lykkes i et sånt miljø. Jeg var ikke vokst opp med hverken kriminalitet eller rus, og det var nok et godt utgangspunkt for å klare å finne veien ut av det. Én dag fikk jeg bare nok, sier Oddbjørn.

Møtte tillit

Han fikk god hjelp av menneskene rundt seg. Ikke minst ble moren til Oddbjørns daværende kjæreste en god pådriver for å få ham ut av miljøet. Hun kjørte og hentet Oddbjørn til avtaler med ruskonsulent og saksbehandler på NAV. Også her møtte han støtten han trengte, og ble vist tillit. De som stod rundt ham hadde tro på at han skulle klare å komme seg ut.

Det krevde mye, men etter tre år med rå viljestyrke, behandling, uvurderlig støtte og oppbakking fra gode medhjelpere i kommune, NAV, familie og rehabiliteringssenter, klarte Oddbjørn igjen å lande på beina. Han fikk lappen tilbake, snudde opp-ned på hele livssituasjonen og endret tankesettet fullstendig. Og det virket!

Den første store seieren opplevde Oddbjørn den dagen han fikk lappen tilbake.

– En av arbeidslederne hadde lovet at når lappen var i boks, skulle jeg få en kjørerute i Kristiansand. Plutselig var jeg tilbake der jeg hadde vært, før rusen og før jeg mistet jobben. Jeg hadde reist meg igjen og var på vei til et mer normalt liv, sier han.

I dag har Oddbjørn jobbet ved Avigo i elleve år.

– Nå har jeg noe å stå opp til hver eneste dag. Jeg føler meg respektert for den jobben jeg gjør, samtidig som jeg er omringet av en fin gjeng. Gode kollegaer betyr mye for det sosiale i hverdagen, sier han.

Og Oddbjørn – du betyr mye for oss!