Personlig historie

Torbjørn fikk drømmejobben: – Vi må tørre å spørre

Da Torbjørn først kom til Avigo, var han usikker og utrygg, spesielt i sosiale settinger. Nå er det ham vi helst ber om å lære opp nyansatte.

Torbjørn monterer skiboks

– Det er så gøy, faktisk det gøyeste jeg gjør på jobb. Når jeg får lære opp andre føler jeg virkelig at jeg får til noe selv. Den mestringsfølelsen er veldig god, sier Torbjørn Nyberg.

Han er 29 år og ansatt i Varig tilrettelagt arbeid, Avigos tiltak for mennesker som mottar, eller forventes å motta uføretrygd. Da NAV søkte ham inn i 2019, ble han først utplassert på biblioteket i Lillesand, hvor han gjorde en god jobb både med å rydde bøker og betjene kunder. Først da pandemien brøt ut og stengte bibliotek over hele landet, var vi så heldige å få ham hit til Avigo på Svåbekk.

Og det passet Torbjørn perfekt, ser det ut til, for her har han blitt, og her har han blitt en skikkelig ressurs.

Varierte arbeidsoppgaver

– Jeg hadde prøvd meg litt på undervisning tidligere, i arbeidspraksis hos voksenopplæringen, og visste at det var noe jeg likte veldig godt. Hos Avigo har jeg fått lov til å gjøre mye av det, og her er det så mye både å lære og lære bort. Jeg trives veldig godt med både å lære meg nye ting selv og å lære opp andre, forteller Torbjørn.

For han og kollegaene er ingen arbeidsdager like.

– Vi produserer varer, små og store, og så pakker vi dem gjerne etterpå. I tillegg utfører vi oppgaver for Avigo barnehage og Allehaande, som å hente post, levere varer og kjøre søppel. Vi henter også matvarer i butikken som vi leverer til SFO på Tingsaker skole, så vi jobber både ute og her på huset. I fjor fikk vi et spennende oppdrag med å montere takbokser, hvor vi måtte være nøye og samtidig effektive. Det beste er nok variasjonen, at vi får gjøre så mye forskjellig, sier han.

– Ler mye på jobb

Torbjørn forteller at han har blitt mer fysisk aktiv etter at han begynte i jobben, og at han er mer sliten, på en god måte.

– Og ikke minst har jeg blitt mer sosial. Tidligere hadde jeg kommunikasjonsutfordringer, men det har blitt mye bedre etter at jeg kom til Avigo. Vi ler mye og tuller med hverandre på jobb, og har et godt og morsomt arbeidsmiljø. Det gjør at jeg føler meg tryggere, og at jeg tør være mer åpen. Jeg kan fremdeles være litt forsiktig, redd for å forstyrre andre, for å avbryte noe eller være til bry. Men nå vet jeg at jeg ikke ta så mye hensyn til sånt, sier han.

Arbeidsleder ved Varig tilrettelagt arbeid, Magnus Tveterås, er imponert over hvordan 29-åringen har tatt utfordringer og vokst på oppgavene.

– Torbjørn har gått fra å være utrygg og usikker til å bli så trygg at han gjerne tar på seg ansvar. Han er en rolig, behagelig og positiv fyr som alltid sier ja, og som er en kjemperessurs i avdelingen vår. Han er grundig, tålmodig og flink til å formidle, og veldig flink til å lære opp både nyansatte og andre i avdelingen, sier Tveterås.

– Jeg har fått en helt ny hverdag etter at jeg kom hit, og har det så mye bedre både fysisk og mentalt, sier Torbjørn.

Nå håper han at andre vil be om hjelp, hvis de har det på samme måten, slik at de også kan få finne de riktige oppgavene for seg.

– Og så håper jeg at de forstår at det holder å ta et lite steg om gangen. Spør deg selv, hva er det du ønsker deg, og hva ville du likt å få jobbe med? Avigo er mye større enn man skulle tro. Det er alltid noe nytt, nye utfordringer og noe å prøve seg på, sier han.

Så heldige vi er som har deg hos oss, Torbjørn. Du er gull!

Magnus Tveterås, Avdelingsleder Lillesand VTA