– Javisst kan uføre jobbe

Da helseutfordringer satte en stopper for Ansgar Røkkes arbeidsliv, ble hele hverdagen snudd på hodet. Hos Avigo har han funnet tilbake til den stolte arbeideren han engang var.

Se for deg at døgnet aldri har nok timer. Du jobber fra morgen til kveld, får stadig nye utfordringer – og elsker det. Hverdagen består av spennende jobbreiser til alle verdenshjørner, med arbeidsoppgaver du mestrer godt og kolleger som blir nære venner. Du er ung, og alle muligheter ligger foran deg.

Så blir du syk, og må slutte å jobbe. I en alder av 35 år.

Slik startet yrkeslivet for Ansgar, og slik kunne det fort ha endt. I stedet har han blitt en viktig medarbeider, som snart nærmer seg pensjonsalder, men ikke har noen planer om å gi seg før han må.

– Ansgar kom til Avigo for to år siden. Han har en spennende bakgrunn med lang arbeidserfaring innen ulike yrker, og er blitt en viktig ressurs i avdelingen for vedproduksjon på Birkeland. I tillegg er han et forbilde. Ansgar er en av mange uføre her i Agder som har tatt et bevisst valg om å jobbe, sier Stig Einar Lukkassen, arbeidsleder i Avigo.

Ung arbeidskar

Arbeidskarrieren til Ansgar begynte tidlig. Allerede som 16-åring dro Grimstadgutten til sjøs. Før han hadde fylt 20 år hadde han faktisk seilt jorden rundt, som smører og motormann.

Etter flere spennende år til sjøs fortsatte arbeidskarrieren i Oslo, som kranfører i bygg- og anleggsbransjen. Derfra gikk ferden ut i Nordsjøen, denne gang som stillas-bygger.

– Jeg trivdes godt i en travel jobbhverdag med varierte arbeidsoppgaver på ulike steder. Jobben, arbeidsplassen og det sosiale var viktige holdepunkt i livet, forteller Ansgar.

Men så, i midten av tredveårene, fikk han utfordringer med helsa, og måtte slutte å jobbe.

Måtte fylle hverdagen på ny

– Det ble en tøff overgang fra arbeidsfør til ufør. Fra å være på jobb nærmest døgnet rundt, ble hverdagen min plutselig snudd helt på hodet, sier han.

Da han ikke lenger kunne gå på jobb, fortsatte Ansgar å holde på rutinene sine. Han var opptatt av å komme seg opp om morgenen, og å starte dagen med planer.

– Jeg er en sosial fyr som setter pris på selskap av venner og kjente, og la opp til et sosialt treffpunkt hver dag. Dagene fyltes med rutiner og lange turer med hunden, men det var noe som manglet. Jeg savnet å fylle dagene med noe fast, og jeg savnet en arbeidsplass med kollegaer, forteller han.

Tilbake i arbeidslivet

– Jeg hadde et ønske om å komme tilbake i arbeid, og å jobbe på en arbeidsplass hvor det ble tatt hensyn til helsa. Min bror tipset meg om Avigo, og her fant jeg akkurat det jeg lette etter, sier Ansgar.

De siste to årene har han vært en viktig ressurs på vedavdelingen på Birkeland.

– Her stortrives jeg. Jeg blir godt ivaretatt med tanke på helseutfordringene mine, og jeg får være med på å gjøre et samfunnsnyttig arbeid. Folk blir oppriktig glade når vi kommer med veden de har bestilt, og de samme kundene kontakter oss igjen og igjen. Vi tar arbeidet seriøst, samtidig som har vi det veldig gøy og tar vare på hverandre. Det er god stemning på jobb, og vi ler og tuller med hverandre, sier han.

I feriene lengter Ansgar tilbake til arbeidsplassen. Fordi han har lyst til å holde seg i arbeid, og har lyst til å gjøre en forskjell.

– Ansgar er en supergod kollega for gjengen i vedavdelingen, en fyr vi har både glede og nytte av å ha på laget. Han kommer stadig med innspill og forslag som gjør oss bedre. Nå sist i vinter, da han var den første som påpekte at lastebilen måtte ha kjettinger. Da tok han seg oppgaven med å lære kollegaene opp i hvordan kjettingene skal settes på og tas av, sier arbeidsleder Stig.

– Her blir jeg lyttet til, og tatt hensyn til. Jeg håper jeg kan være her så lenge helsa holder, sier Ansgar.