– Jobb er det beste som finnes

Steinar (57) er tilbake i arbeidslivet etter tøffe år, i og utenfor arbeidslivet. Steinar hadde egentlig besluttet seg for å bli ufør i en alder av 52 år. Det er han glad for at det ikke ble noe av, «jobb er jo det beste som finnes», sier Steinar og smiler.

Det er alltid ulike årsaker til at folk havner utenfor arbeidslivet, hver enkelt har sin historie. Steinar forteller om en turbulent barndom som har preget han mye i oppveksten og seinere i livet. Vendepunktet kom da Steinar var 16 år og broren mistet livet. Det begynte å skje mye oppe i hodet, dystre tanker, opp- og nedturer. Fristedet ble gården til onkelen, med vedhugst og hardt arbeid i skogen, der fikk tankene fri. Han tok fagbrev som industrimekaniker og jobbet som dette i mange år på ulike arbeidsplasser, men det var vanskelig å holde på jobbene. I noen perioder var han verdensmester, mens i andre var han langt nede.

Som 50-åring fikk Steinar diagnosen som Bipolar. Brikkene falt på plass og tankespillet roet seg, men han så for seg en fremtid som ufør. Møtet med Avigo skulle endre på det, og Steinar ville gjerne være et godt forbilde for sine barn og vise dem at det å stå i jobb er viktig og bra. «Var det en ting jeg lærte av min far, så var det å gå på jobb og gjøre en god jobb». Sammen med en ivrig og dedikert jobbveileder, Janet Halvorsen, fikk han prøve seg på ulike steder og endte til slutt opp hos Pallemann. «Jeg har alltid hatt et godt inntrykk av sjefen her, Jan eller Hattis som vi kaller han. Han virker som en som tar vare på folka sine». Nå jobber Steinar 50% hos Pallemann og stortrives. Han gleder seg til å komme på jobb, men innrømmer at veien hit har vært lang og at han har jobbet mye med seg selv for å komme dit han er i dag.

Pallemann er en bedrift som reparerer, skreddersyr, kjøper, selger, leverer og henter paller. Paller er et viktig element for frakt, det aller meste av materielle ting og matvarer har hatt et møte med en pall. Pallemann er en arbeidsplass med mye hardt fysisk arbeid, og god takhøyde. Jan Eide er en leder som virkelig ønsker at de ansatte skal trives og lykkes, «Verdighet og mestring betyr alt», lykkes man i å skape det hos en arbeidstaker er mye av jobben gjort. Han presiserer at for hans del som arbeidsgiver så gjelder det å være tilgjengelig og å ta vare på mennesker, man gir noe og får noe igjen. Pallemann en inkluderende arbeidsplass, og har ansatt flere via både NAV og Avigo. «Det må være plass til alle i arbeidslivet. Vi er utstyrt med ulik verktøykasse og som arbeidsgiver må vi tilpasse oss og tilrettelegge for det», sier Jan Eide. Det er tydelig at han har lykkes i det å skape en arbeidsplass med verdighet og mestring, det er en stolt gjeng som jobber hos Pallemann.