Mathias (29) stortrives i jobben på Avigo

Mathias Vassenden har jobbet på Avigo siden 2015, og mener arbeidsplassen sin på Bergemoen er verdens beste. Arbeidsshortsen med hvite malingsflekker er et tydelig tegn på at hardt arbeid hører hverdagen til.

Mathias Vassenden

– Avigo er et flott sted å være, forteller Vassenden til Adressa. Det er varierte arbeidsoppgaver, men akkurat nå holder jeg meg mest på snekkeravdelingen. Jeg er usikker på hva jeg synes er det gøyeste, men det er veldig spennende å arbeide her.

Mye variert

Prosjektene på snekkerverkstedet er mange, og Vassenden forteller gjerne leseren hva Avigo kan være behjelpelige med.

– Akkurat nå lager vi blomsterkasser, postkassestativ, benker og søppelkassestativ. I tillegg er det noen kunder som ønsker å få spesiallaget ulike ting, det kan vi også fikse, forsikrer Vassenden.

Mandag til fredag hver uke stiller han klar for nye oppgaver. Et godt miljø med mye latter, glede og trivsel bidrar nok til at Mathias møter journalisten med et bredt smil.

– Uten om snekkerarbeid har vi også noe som heter krafttak. Da kjører vi rundt til forskjellige kunder og hjelper dem med å klippe plen, stelle i hagen, kviste kvist og annet praktisk arbeid.

Arbeid etter kapasitet

Avigo sin oppgave er å få mennesker ut i arbeid. Det er viktig å ha tilhørighet i et godt miljø med gode rutiner.

– I Grimstad, Lillesand og Birkeland har vi avdelinger som driver med tilrettelagt arbeid. Vi ønsker å tilby folk som har en uføretrygd i bunnen mulighet til å delta i arbeidslivet.

– Vi søker ikke folk etter spesifikke oppgaver, vi finner oppgaver etter arbeidskapasiteten folk har, forteller avdelingsleder for VTA Grimstad, Torunn Beisland.

Fikk tilbake troen på seg selv

Avigo Grimstad har en avdeling med bruktbutikk. Der er oppgavene mange, for varer skal hentes, leveres, sorteres, vaskes, prises og selges. Kundebehandling er også viktig, og Beisland tror alle butikkens kunder har vært fornøyde med besøket.

– Totalt har Avigo 84 VTA plasser fordelt i Lillesand, Grimstad og Birkeland. I Grimstad er det ca. 34 plasser, men det kan variere litt, opplyser hun.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. På nettsiden til Avigo kan du se et intervju med ei dame som jobber i bruktbutikken. Hun forteller at det aldri er for sent å komme seg inn i arbeidslivet. Hun hadde aldri vært i jobb tidligere, og med hjelp av Avigo fikk hun tilbake troen på seg selv, forteller Beisland.

Det er viktig for de ansatte på Avigo at alle skal føle på en tilhørighet og meste hverdagen i arbeidslivet. Havner man for lenge utenfor kan det fort være vanskelig å komme tilbake igjen.

Arbeidsforberedende trening

Avigo kan også være behjelpelige til å finne en arbeidsplass ute i det ordinære arbeidslivet.

– Vi tilbyr også arbeidsforberedende trening, sier markedsansvarlig Ingebjørg Schenk til Adressa. De som står langt unna jobb i dag, kan få hjelp hos oss. Det kan være mange årsaker til at folk havner utenfor, både fysiske og psykiske plager.

– Men via Nav kan de søke seg inn til oss, med god oppfølging så kan vi være behjelpelige med å finne en arbeidsplass i det ordinære arbeidslivet, opplyser hun.

Tilbud for studenter

SMS, eller Studier med Støtte er også et tiltak i Avigo. Det er et tilbud for studenter med psykiske utfordringer, som har studier som godkjent arbeidsrettet tiltak i NAV.

SMS er et samarbeid mellom Avigo, Universitetet i Agder og NAV. Hvis noen trenger bistand gjennom studiene, ekstra veiledning eller noen å prate med står tilbudet klart.

– Jeg tror ikke det er så mange som vet om tilbudet, forteller Schenk, men vi har flere på venteliste og det er helt klart behov for et slikt tilbud. Under koronaen opplevde vi at mange studenter satt fast på campus i Grimstad og Kristiansand uten mye familie, og følte seg ensomme. Da var SMS en god støtte i en ellers ensom hverdag.

Tilbyr kompetansebevis

Skolegang kan være utfordrende for mange, og da står Avigo klare med hjelp. Hvis et fagbrev blir for utfordrende kan du via Avigo få et kompetansebevis med ut i arbeidslivet. Ungdommer som blir tatt inn som lærekandidat blir ansatt i og fulgt opp av en veileder i Avigo, og har sin læretid i en ordinær bedrift innen den aktuelle fagretningen.

– Det hender at elever faller utenfor skolesystemet, og det å komme seg videre med et fagbrev er ikke alltid like lett for alle. Da kan det kanskje være mer aktuelt med et kompetansebevis, og det får man på Avigo, sammen med jevnlig oppfølging hos en veileder fra oss, avslutter Schenk.

Grimstad Adressetidene, Fredrik Bjørklund