Personlig historie

Jeg er døv, ikke dum

Helt siden hun gikk på videregående skole for døve har Line drømt om utdannelse og jobb. Nå er 37-åringen barne- og ungdomsarbeider og en populær vikarlærer – mot alle odds.

For Line ble Avigo veien inn i arbeidslivet

Line Andreassen Eriksen (37) er utdannet barne- og ungdomsarbeider og jobber som vikar ved Birkeland barneskole. Her hjelper hun til med undervisning, i friminuttene og på SFO, og har stort sett jobbet fulltid siden hun tok fagbrev i november.

Line er døv, men hun kan snakke, bruker øynene aktivt og leser på leppene. Når elevene og kolleger ønsker kontakt med henne har de lært seg at de enten må få øyekontakt eller prikke henne på ryggen. I klasserommet lærer hun elevene tegnspråk og tegn til tale.

– Det at Line er døv har bidratt til mindre støy i klasserommet. Hun har lært elevene tegn for de tingene de oftest spør om, som for eksempel å vaske hender, gå på do og hente melk, sier Elisabeth Guttormsen Lund.

Hun er kollega av Line, og forteller at det har vært en berikelse for skolen å få 37-åringen på laget.

– Barna er veldig glad i Line. Hun er konsekvent og har god humor, er leken, men rolig. Dessuten tilpasser hun seg alle situasjoner og tar endringer på strak arm. Nettopp fordi Line har et handikap følger hun godt med, er oppmerksom og klarer fort å lese situasjoner, sier Elisabeth.

Det er ingen selvfølge at døve skal jobbe. Det krever en god dose med pågangsmot og viljestyrke, og det hjelper å være litt sta. For Line ble Avigo veien inn i arbeidslivet.

Hit kom hun etter arbeidspraksis i barnehage. Hun hadde lyst til å jobbe med barn, men kjente at det ble for utfordrende, både med tanke på kommunikasjon med de små barna og et høyt støynivå. For selv om Line ikke kan høre støyen, er den noe av det som gjør henne aller mest sliten. Sammen med jobbveileder hos Avigo, Janet Halvorsen, fant hun ut at hun ville gi barneskole en sjanse. Det ble full klaff, og det gikk ikke lenge før Line turde gjøre alvor av drømmen om ta fagbrev. Med god veiledning fra IKU Agder i lærlingløpet, besto hun fagprøven med glans og karakteren «meget godt bestått».

Det kom ikke av seg selv. Line er født døv, har gått på barne- og ungdomsskole blant hørende og på videregående skole for døve. Etter videregående har målet hennes vært utdannelse og jobb, men veien dit har vært lang. Det døve språket er annerledes og byr på utfordringer når det kommer til utdannelse, og dessuten er det vanskelig å oppdrive tolk.

Selv oppfatter hun at systemet fordummer de døve.

– For meg har målet hele tiden vært å ta en utdannelse, få en jobb og å stå i den jobben. Men normen er at døve mennesker blir tilbudt en uføretrygd før de i det hele tatt har gjort et forsøk i arbeidslivet. Jeg kjenner mange døve som sliter veldig med jobb og utdanning.

Line Andreassen

– Line er født til å jobbe med barn, men har måttet ta noen kamper og bevise mer enn andre. Alle skal inkluderes så lenge de er kompetente og interessert i jobben. Line er overkvalifisert, sier Elisabeth.

– Og enda viktigere. Hun er oppriktig interessert, og har et stort hjerte både for barna og kollegene sine.

Elisabeth Guttormsen Lund

Jeg må gjøre noe, jeg må jobbe

Jonas Berntsen (21) begynte på videregående utdanning, men droppet ut etter et halvt år. Nå har han fått seg jobb på Byggmax i Grimstad og stortrives.