– Akkurat den hjelpen jeg trengte

Daniel droppet ut av videregående allerede etter første dag på skolen. Nå har han snart bachelor i medieproduksjon og snuser på en mastergrad. – For meg har oppfølgingen gjennom Studier med støtte gjort hele forskjellen, sier 34-åringen.

– Jeg hadde en ekstremt vanskelig oppvekst, som har satt sine spor. Jeg har bestandig hatt mye uro i kroppen, og ble raskt en sånn som ble sett på som et problem. Og det var vel slik jeg så meg selv også. Da jeg som femtenåring begynte på elektrolinja, bestemte jeg meg allerede første dagen for at det ikke var noe for meg, forteller Daniel Åsli.

I stedet gjorde han alt annet. Han spilte i band, og la mye arbeid i musikken. Holdt konserter og tok seg jobb, alt for å vise at han også kunne mestre. Han kom inn i Forsvaret, fikk prøve seg som jeger, og fant ut at det passet ham bra.

– Rammer og struktur var godt for en med ADHD, forteller han.

Fant Studier med støtte

Men i 2018 stoppet det opp. Daniel var 29 år og i fast jobb som daglig leder da ting ble for vanskelig. Uroen og ensomhetsfølelsen som hadde fulgt ham hele livet, tok overhånd, og til sist ble han innlagt for å få hjelp. Dette ble starten på behandling og han fikk endelig utredning for sine alvorlige plager.

I dag er tre uker helt borte fra hukommelsen. Bare åtte måneder etter innleggelsen, begynte Daniel på studier i medieproduksjon ved Universitetet i Agder.

– Tidligere hadde jeg forsøkt ulike studier, men aldri fått det til. Jeg hadde verken forutsetningene eller ressursene. Jeg ga ikke opp drømmen og fant omsider et passende studie, fikk tommel opp fra NAV til å søke meg inn, fikk studieplass og det jeg trengte av hjelpemidler.

Daniel fant selv veien til tiltaket Studier med støtte.

Får hjelp til struktur

 – ADHD og PTSD er med på å surre det til for meg, og får meg til å glemme avtaler. For meg går det i bølger. I noen perioder glemmer jeg mye, og andre ganger har jeg bedre kontroll og glemmer mindre. Oppfølgingen jeg får gjennom Studier med støtte har vært alfa og omega for meg, sier han.

– Ikke minst fordi opplegget er så dynamisk, og tilrettelagt for akkurat mine behov. Tidligere Avigo veileder støttet meg mye i starten av studieløpet. Nåværende veileder i Avigo, Anette Torsvik, er et fantastiske kontaktpunkt som betyr utrolig mye. Hun hjelper meg med å få struktur og rammer på skolearbeidet, og jeg kan spørre henne om alt det jeg lurer på. Jeg merker at jeg gruer meg til jeg er ferdig med oppfølgingen, forteller han.

– For første gang i livet har ikke oppmøtet vært noe problem. Studieløpet har fungert godt. Det eneste jeg kunne ønske meg annerledes, er mer praksis, legger han til.

– Jeg hadde aldri klart meg gjennom studiene uten denne hjelpen. For meg har Studier med støtte vært helt avgjørende. Det har vært mange bølgedaler og kritiske perioder, men vi har stått i dem sammen. Jeg har lært å være tydelig på egne behov, og Anette har hjulpet meg med å løfte blikket, sier han.

– Du skal være deg!

– Daniel er lett å lese, og jeg merker fort om han har en god eller dårlig periode. Vi ble fort kjent, sier Anette Torsvik, SMS-veileder hos Avigo.

– Vi bruker mye tid på å snakke sammen, om det han har behov for, om det som rører seg i tankene, og i livet. Alt som opptar livet hans, har jo en konsekvens for studiene. Vi snakker mye om det som skjer her og nå, og vi er opptatt av å være fleksible, forteller hun.

– Det er viktig å la deg få være deg. Du er ekte og troverdig, og det skinner igjennom i alt du gjør. Andre mennesker som også har fått en tøff start i livet, som ikke har troen på seg selv, har mye igjen for å møte deg, sier hun henvendt til Daniel.

– Når man har opplevd så mye vondt, både vold og annet dritt, er det enkelt å bestemme seg for å hate. Men dersom mine opplevelser skal ha noen verdi, må jeg bruke dem til noe som på ett eller annet vis kan være positivt. Jeg må snu det til noe konstruktivt for meg selv, for hvordan skal det ellers håndteres?, spør Daniel.

Jobber frivillig

– Jeg tror mye handler om at man må akseptere at «her er jeg nå og sånn er det nå». Og at det gjelder for mange som står utenfor arbeidslivet. Det er trist at så mange har hatt det så vondt og mistet troen på seg selv. Mestring er nøkkelen til mye, og det har jeg heldigvis fått oppleve i voksen alder, sier han.

Selv bruker Daniel egne erfaringer i håp om å hjelpe andre. Han har blant annet en podcast, Kunstenaaleve, hvor han tar for seg menneskets endringspotensial, han holder foredrag og er frivillig for Blå Kors. I tillegg spiller han teater, deltar i filminnspilling og jobber som agent, alt ved siden av studier.

– Jeg har lyst til å fortsette på en mastergrad, men jeg har ikke bestemt meg for retningen ennå. Vi får se hva som skjer i tiden som kommer. Jeg har lært meg at når én dør lukkes, åpnes en annen, sier han.