Etterlyser flere oppdrag:– Vi kan absolutt gjøre mer for folk

Arbeids- og inkluderingsbedriften Avigo sliter med å sysselsette ansatte grunnet få oppdrag.

Morten og Karine

HURTIGTESTER: Morten Vålandsmyr Olsen og avdelingsleder, Karine Nyhaven, er igang med pakking av hurtigtester til kommunens skoler. FOTO: HÅKON RAA

– Det er kjempebra å jobbe her. Det er en av de beste arbeidsplassene som finnes, sier Cecilie Aarsland.

Cecilie Aarsland

TRIVES: Cecilie Aarsland elsker jobben sin i Avigo, men skulle gjerne sett at hun fikk jobbet enda mer. FOTO: HÅKON RAA

Hun har jobbet ved Avigos avdeling for varig tilrettelagt arbeid (VTA) siden 2018. Til daglig jobber hun med andre arbeidsoppgaver, men er for tiden satt til å pakke hjemmetester for covid-19.

– Jeg jobber egentlig oppe i resepsjonen, men jeg er en potet som kan bidra til så mangt. Derfor er jeg i praktisk avdeling og bidrar nå, forteller hun.

Hurtigtestene er på bestilling fra kommunen og skal gå til Lillesand-skoler som sårt trenger dem i disse dager.

Kjærkomment var også oppdraget for de ansatte ved Avigo. Den siste perioden har til tider vært tung.

– Vi har veldig mye ledig kapasitet og tilgjengelige folk som vi ikke klarer å fylle dagene til, sier avdelingsleder for VTA Lillesand, Karine Nyhaven.

– Situasjonen er annerledes for oss på kontoret. For min del handler jo det om å innhente oppdrag, noe som er en konstant jobb. Man får aldri nok arbeid til alle ansatte, fortsetter Nyhaven.

– Bedrifter blir overrasket over hva vi kan gjøre for dem

Hovedvirksomhetene ved avdelingen for varig tilrettelagt arbeid er trearbeid, sjåførjobber, pakking og montering.

Det siste oppdraget består av å montere og pakke 2.000 tusen sett med hurtigtester for kommunen.

– Leverer vi innen tidsfristen får vi 19.000 pakker til i løpet av de neste ukene. Vi er utrolig takknemlige for at kommunen tenkte på oss i denne sammenhengen. Det har veldig mye å si for sysselsettingen, forklarer Nyhaven og legger til:

– Folkene hos oss er utrolig flinke. Hver gang vi får et oppdrag, så er de med og tilpasser arbeidsoppgavene til hver enkelt. De hiver seg rundt med en gang, for det er en kjempevilje til å jobbe. Vi må bare finne nok arbeid til dem.

– Er det bedrifter som trenger deres hjelp, men som ikke er klar over hva dere kan tilby?

– Det tror jeg. Mange bedrifter blir overrasket over hva vi kan gjøre for dem.

En av dem som har latt seg imponere, er kommuneoverlege i Lillesand og Birkenes, Thor-Erling Engemyr.

– Dette helt uvurdelig hjelp for kommunen. Nå er det test i stedet for karantene, og kommunen forventer å levere ut det mangedoblete av hurtigtester.

– Jeg er imponert over hvor raskt Avigo klarte å løse dette oppdraget, deres fleksibilitet og innsats, og kan anbefale andre bedrifter og organisasjoner deres tjenester, sier kommuneoverlegen.

Automatisering og utlandet «stjeler» arbeid

Ifølge arbeidsleder for service, Anne-Guri Kvivik, kommer om lag 90 prosent av bestillingene de mottar, fra privatmarkedet.

Etter som markedet er i endring grunnet teknologisering og nye forretningsstrategier, påvirker dette etterspørselen for Avigos VTA-avdeling.

– Vi har hatt noen monteringsoppdrag som nå er blitt automatisert eller gått til utlandet, så vi blir veldig glad for alle pakke- og monteringsjobber vi kan få.

– Vi ligger på 60-70 prosent av det vi kan tilby totalt. Siden det har vært så rolig på oppdragsfronten har vi tatt på oss renholdet av vårt eget bygg. Vi kan absolutt gjøre mer for folk, forteller Kvivik.

De dårlige periodene påvirker også selvfølelsen til arbeiderne, mener Nyhaven.

– Veldig mange av de som er her, de uttrykker at det å ha en jobb å gå til er noe av det som gjør at de får lyst til å stå opp om morgenen, så det er utrolig viktig at de får utfordringer og jobber, sier hun.

At situasjonen preger de ansatte, kan resepsjonist og «potet» Aarsland bekrefte.

– Det er artigere å være her når det er litt hektisk, jeg vil si det. Det er alltid motiverende å jobbe, men dagene går så mye saktere når vi ikke får oppdrag.

Det er kollega Morten Vålandsmyr Olsen enig i.

– Håper det blir mer å gjøre fremover, avslutter han.

Håkon Raa, Lillesands-Posten