Etter flere års hardkjør i Oslo, slapp Tone alt hun hadde i hendene og flyttet sørover

En dag gikk Tone lei, sa opp sjefsjobben i Telenor, solgte leiligheten og flyttet til Sørlandet. Når hun ikke er på jobb i sin nye stilling som daglig leder i Avigo, går hun turer i skogen med sin firbente «datter».

Tone Vareberg

For fem uker siden tiltrådte du som daglig leder på Avigo i Lillesand, hvordan kom det til?

Jeg har bodd og jobbet i Oslo siden 1983, siste 17 årene var jeg i Telenor. Siste stillingen min der var innkjøpssjef for mobilområder. Så, på et tidspunkt fant jeg ut at jeg hadde lyst å gjøre noe annet. Jeg var lei av å jobbe i det kommersielle kjøret og fikk lyst å flytte til Sørlandet. Så jeg sa opp stillingen i Telenor, solgte leiligheten, fant hus i Lillesand, kjøpte hund og flyttet ned. Så fikk jeg jobb som daglig leder i Stine Sofies Stiftelse hvor jeg har vært siden 2016.

Jeg har hatt noen fantastiske år der. Det å kunne gå på jobb hver dag og føle man gjør en forskjell for de voldsutsatte barna var veldig fint. Spesielt med min bakgrunn og kunnskap innen det kommersielle og forretningsbaserte. Men så på et tidspunkt fant jeg ut at jeg ville videre igjen, så da muligheten åpnet seg på Avigo så tenkte jeg at dette er spennende. Og jeg kan jobbe med mennesker her også.

Nå har du vært her fem uker, hvordan har det vært?

Møtet med Avigo har vært fantastisk. Det er en gjeng med mennesker her som er så dedikerte og jobber så helhjertet for inkludering, samtidig som det er en imponerende stor grad faglighet her. Her har vi veldig gode muligheter å jobbe godt med inkludering.

Så du har ingen tanker store endringer med det første?

Noe av det viktigste man gjør når man kommer inn og overtar, er at man ikke kommer inn og skal finne på alt mulig rart, og snåle ting, men skaper en grobunn for å jobbe videre med det Avigo er gode på. Når det gjelder videre utvikling av Avigo, ser jeg spennende muligheter, og vi skal være et godt verktøy for eierkommunene våre, være en god samarbeidspartner for nav, og ikke minst ha godt tilbud for deltakere og brukere.

Lillesands-Posten har skrevet om samarbeidsprosjektet til Nav, Avigo, næringsforeningen og næringslivet, «Flere i arbeid». Hvordan går det med prosjektet nå?

Vi hadde et utrolig bra møte med næringslivet for to uker siden, hvor det møtte opp 50-60 bedrifter. Jeg opplever virkelig et genuint ønske om å bidra, og at startskuddet nå har gått for noe som kan bli veldig bra i Lillesand. Det som ofte er en utfordring er at ikke alle forstår konsekvensene av å stå utenfor arbeidslivet, men her forstår alle aktørene konsekvensene for individet. Når alle forstår det er muligheten for å lykkes mye større.

Hvilke erfaringer fra Stine Sofies Stiftelse kan du ta med deg til Avigo?

Det å forstå hvordan hendelser i barndom og oppvekst, og hva det å komme galt ut kan bety for en senere i livet. Det fikk jeg stor forståelse for i stiftelsen, og vi jobber med mennesker i Avigo også som av ulike årsaker er der de er i dag. Så den forståelsen har vært viktig.

Hvilke mål har du for 2022?

Det viktigste for meg i år er å bli kjent med Avigo, de flotte folkene her og hva vi driver med. Så vil jeg være til stede for medarbeiderne, se verdien i dem på tvers av hva de jobber med, og ha en inkluderende lederstil. Samtidig vil jeg sørge for at vi leverer god kvalitet på tjenestene våre, sørge for at vi får flest mulig mennesker ut i arbeid på en eller annen måte.

Hva liker du å drive med utenfor jobb?

Jeg har en «datter» på åtte år som har fire bein, altså en hund. Jeg er et turmenneske og er ekstremt glad i å gå på tur. Vi bruker mye tid sammen i skogen rundt Lillesand, «datteren» min og meg. I tillegg er jeg opptatt av frivilligheten, så er involvert der blant annet gjennom Lillesand Røde Kors. Det er veldig meningsfullt i de tidene vi er i nå med krigen i Ukraina. Mye tid går også til hage og venner.